HABER ÖZETLERİ

HABER ÖZETLERİ

2 Kasım 2010 Salı

SİGARA YASASI HAKKINDA



19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren, ikamete mahsus konutlar haricinde kamu ve özel tüm binaların kapalı alanlarında, toplu taşıma araçlarında sigara içilemeyecek ve diğer tüm tütün ürünleri kullanılamayacak. Yasada belirlenmiş istisnai alanlar son derece sınırlı.
Kamuya açık kapalı alanlar ve işyerlerinde artık sigara içme odaları olmayacak.
Tütün tüketilmesine izin verilmeyen alanların her kademedeki yöneticileri, bu düzenlemelerin uygulanması konusunda yasal olarak sorumlu olacaklar.
Yasa kapsamında, tütün tüketilmeyecek tüm bina ve araçlara bu durumu belirten uyarı yazıları asılacak.
Yasa, sigara, pipo, nargile, puro gibi bütün tütün ürünlerini kapsıyor.
Kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dâhil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir. TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN YASAK OLDUĞU YERLERKahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları Özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları Apartmanın merdivenleri veya asansörü gibi, kapalı ortak kullanım alanları Kişiye Verilecek Ceza: Kapalı mekânda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda Kabahatler Kanununun 39. maddesi gereği kişiye verilecek ceza; Kamu hizmet binalarında ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince, Özel toplu taşıma araçlarında ilk başvurulan kolluk birimi yetkililerince, Özel hukuk kişilerine ait binalarda en yakın kolluk birimi yetkililerince idari para cezası (2010 yılı için) 71 TL uygulanır. İşletmeye Verilecek Ceza: Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından (2010 yılı için) 573 TL’den 5730 TL’ ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılır. İşletme kamu kurumu ise görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılır. Detaylı bilgi için: T.C. Sağlık Bakanlığı İrtibat Merkezi : 184 www.havanikoru.org.tr Yeşilay Bilgilendirme Hattı : 0212 444 10 16 www.benideyakma.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder